Skrevet av Eirik Kristoffer Bjøru Hansen, bachelorstudent innen biologi ved institutt for arktisk og marin biologi.
Biologi har vært i fokus gjennom livet så lenge jeg kan huske. Under oppveksten har jeg hatt foreldre som har tatt god nytte av naturens rekreasjon med isfiske, jakt, sopp og bærplukking. Det var kanskje ikke så tydelig da jeg var mindre, men etter hvert har det falt inn over meg at biologi er noe jeg virkelig liker. Å bevare natur er blitt veldig viktig for meg, og hva passer bedre enn biologi til dette? Gjennom studiet har vi lært mye forskjellig, men praksisfaget BIO-2014 virket unikt. I faget kan man lære mere om biologi, og få innsikt og erfaring i hvordan biologer jobber. Når vi skulle skrive søknader til praksisplass fikk vi en liste over de som hadde vist interesse for å ha praksisstudenter. NINA (Norsk Institutt for Naturforskning) ble fort mitt førstevalg, på grunn av to ting. Nummer en er at jeg har en onkel som er ferskvanns biolog, som fikk jobb hos NINA etter sin hovedoppgave (datidens master). Han snakket bare godt om NINA. Nummer to er fra tidligere professor i BIO-2005 biologiske ressurser i nord, Eva Thorstad, som også jobber med laksefisk i NINA. Det er ikke mange som virker like entusiastisk innenfor jobben sin som henne, noe som gjorde at jeg hadde et ekstra godt inntrykk av NINA.
Da jeg sendte en søknad fikk jeg fort svar at de var interesserte. Jeg skrev at jeg var særlig interessert i deres økologi og laksefisk avdelinger. Det førte meg videre til min mentor i dag, Karl Øystein Gjelland. Han forsker på laksefisk og hadde et prosjekt i Tanaelva der de hadde satt ut undervannskameraer på et av gjerdene. Han spurte om jeg kunne telle de ulike fiskeartene, og spesielt de som kom seg gjennom gjerdet. Etter dette skulle jeg bruke en kunstig intelligens (KI) for å artsbestemme og sammenligne resultater. Det skal brukes til å trene opp KI til å skille fiskeartene man finner i Tanaelva og muligens i andre vassdrag i fremtiden.
Det var tidspress i prosjektet, og de spurte om jeg kunne begynne allerede i november 2023. Siden jeg hadde god tid mellom eksamener sa jeg ja, og satte i gang. Jeg fikk mitt eget kontor på Framsenteret, med en PC med feed fra fire kameraer de hadde i elva. De som jobber der ga meg god opplæring i hvordan jeg skiller de ulike fiskeartene, og hva jeg skulle gjøre. De hadde droneopptak fra fire forskjellige dager. Jeg skulle se gjennom opptakene fra de fire dagene bestemme hvilke fiskearter som var på opptakene, telle hvor mange det var av hver art og skrive ned om de går gjennom gjerdet eller ikke. Foreløpig har jeg 3 dager igjen med opptak og skal jobbe videre i 2024 på faste tirsdager. Jeg ser veldig frem til å jobbe videre med NINA gjennom praksisperioden da jeg kan lære mere om laksefisk, økologien deres, og hvordan man kan bruke kunstig intelligens i forskning.