Skrevet av An-Magritt Talseth, bachelorstudent innen biologi ved institutt for arktisk og marin biologi.
Hva gjør en ferdigutdannet biolog? Når en står med vitnemålet i hånden etter flere år med tøffe studier, står ikke karrieren klar og venter på deg rett utenfor universitetets dører. Det hadde kanskje vært meget praktisk, og man hadde spart seg mye bry og tankekraft, men en må altså finne ut av slikt selv.
Derfor er det fint at UiT Norges arktiske universitet tilbyr muligheten i til å prøve ut mulige arbeidsplasser i praksisfaget BIO-2014. Da kan vi prøve oss frem og utforske våre muligheter før vi må forlate redet. Jeg hadde lite relevant arbeidserfaring fra før. Det nærmeste jeg kom var å passe på oppdrettslaks en sommer. Derfor kastet jeg meg på muligheten og søkte praksisplass hos SALT.
SALT var mitt valg fordi de setter søkelys på havet. Jeg har vokst opp med fiske, og har brukt endeløse dager på å sitte ute på havet i en båt og dra opp det som er nede i dypet. Jeg har et ønske om å kunne gi tilbake til havet, slik at den gleden det ga meg kan gis videre til de som kommer etter meg. Da må noen passe på at vi ikke ødelegger det vi har av hav nå. Så jeg sendte CV og søknad til SALT. Jeg var på intervju og fikk tilbud om praksis. Da var det var bare å hoppe inn i arbeidet. Jeg skal jobbe tre intensive uker, en i Svolvær, en i Båtsfjord og en i Tromsø. SALT har kontorer rundt om i landet, så for å få et bedre innblikk hos dem så skal jeg reise rundt om på besøk.
Hovedkontoret til SALT i Svolvær har vært første arbeidstedet mitt. Jeg startet praksisen der den 5. februar, og ble tatt veldig godt imot. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente av praksisen. Jeg hadde ikke fra før av et forhold til SALT. Det jeg håpet på var å få et innblikk i hva som gjøres i Norge rundt marin forsøpling, og lære om løsninger rundt marin forvaltning. Begge ønskene ble oppfylt allerede første uken i praksis. I Svolvær hadde jeg mange små oppgaver. De som jobber i Svolvær jobber med mange ulike prosjekter, og vi fikk en rundtur innom de forskjellige. Der gikk det i alt fra oppsamling av læringsressurser for lærere om marin forsøpling til et samarbeidsprosjekt mellom India og Sri Lanka som jobber med å få bukt med forsøpling fra fiskeri. Et av de jeg likte best var et prosjekt om tareskogrestaurering. Jeg og medstudenten jeg var i praksis med samlet inn info til prosjektet og presenterte det for de i SALT. Jeg er også takknemlig for at det ble satt av tid så vi fikk sett SALT sin utstilling på Lofotakvariet om norske koraller. Det er for lite oppmerksomhet rundt korallrevene i Norge, noe som er synd når vi har verdens største kaldtvannskorallrev!
Jeg var imponert over at SALT jobber med så mange ulike prosjekter samtidig. For meg fremstår SALT som en bedrift med bred kompetanse og dyktige folk som er engasjerte i å skape løsninger rundt en større samfunnssak.
Uken i Svolvær har vært fin, og jeg har trivdes veldig. Nå skal jeg til Båtsfjord, og så til Tromsø. Der skal vi ha et lengre prosjekt om plast i sjøfuglreir. Da blir det både forsøpling og forvaltning, og jeg tror det skal bli veldig spennende å jobbe med. Jeg gleder meg!