Skrevet av Magnus Vandbakk, bachelorstudent innen biologi ved institutt for arktisk og marin biologi.
Biologi er best. Det er et fagområde der alle kan finne noe de liker. Om det er fisk, planter, sopp, bakterier, helse eller natur, hva som helst! Alle finner noe.
Problemet mitt er å finne ut hvilket fagområde som er mest interessant. Jeg føler dette har vært definerende for min tid på biologistudiet på UiT. Jeg blir lett engasjert og jeg elsker å lære meg nye ting. Da sliter jeg med å finne noe fast å dykke inn i og satse på. Praksisemnet BIO-2014 var derfor perfekt for meg. Emnet får biologistudenter ut i praksis i næringslivet, og vi kan skaffe oss erfaring innen et område eller et yrke. Jeg ble kjent med BioTech North på en konferanse på Island. De er et «cluster selskap» som hjelper bioteknologiselskaper til å samarbeide. De har et fokus på «blå bioteknologi». De hjalp meg med å finne ett tema jeg hadde lyst til å jobbe med og et selskap jeg kunne søke praksis hos. Det ble hos Akvaplan-niva, et navn jeg har hørt flere ganger gjennom studiet.
Akvaplan-niva skal gjøre tareproduksjonen i Nord-Norge mer effektivt, noe jeg får være med på
Akvaplan-niva er et forsknings- og konsulentselskap som spesialiserer seg innenfor marin biologi og miljøvitenskap. De er et datterselskap av NIVA; som har hovedkontor i Tromsø. De øker vitenskapelig kunnskap, lærer om og lærer bort økologisk bærekraftig bruk av marine ressurser. Jeg fikk praksisplass i et prosjekt som heter ARKELP. De jobber for å tilrettelegge for næringsutvikling av tareproduksjon i Troms og Finnmark. Det er et veldig spennende prosjekt fordi vi ligger godt til i Tromsø for tareproduksjon. Dyrking av tare har de siste årene fått mye oppmerksomhet internasjonalt og flere selskaper i Norge har begynt med produksjon av sukkertare. Folkene som jobber i ARKELP skal jobbe for å få produksjonen i Troms mest mulig effektiv. Grunnen til at det trengs et prosjekt på det er fordi vi har et ganske annerledes miljø enn resten av Europa. Vi har kaldere temperaturer, andre næringsstoffer og lystilgang for taren varierer veldig med årstidene.
Jeg er nå på praksis i ARKELP og det gleder jeg meg veldig til. På den tidligere nevnte konferansen på Island presenterte jeg hvor viktige tareskoger er for miljøet. Å få jobbe direkte med det i praksisen er veldig gøy! Jeg har nå vært tre dager hos Akvaplan-niva, og fått et godt førsteinntrykk. Stasjonen jeg er på heter Akvaplan-niva FISK (Forsknings- og innovasjonsstasjon Kraknes). Den ligger nord på Kvaløya, som er fjernt for en uten bil, men fy søren for en fin plass. Her jobber de med utvikling av torskeoppdrett, rognkjeks, steinbitoppdrett og ARKELP. Den første dagen var jeg observatør og ble både kjent med de som jobber der og hvordan prosjektet startet. Sukkertare har en kul todelt livssyklus hvor en ene delen lager sporer til kjønnsceller som igjen lager sporer som slår seg sammen med andre for å lage voksenkroppen, som også kalles sporofytten. Sporofytten er det som man får bilde av når man søker «sukkertare» og er delen vi bruker kommersielt til mat og fôr.
Når er det best å plukke tare til formering?
For å se når det er best å høste tare til formering skulle jeg være med å sammenligne tare plukket på høsten med tare plukket på vinteren. Vi sammenlignet tare som ble plukket i august 2023 og tare plukket i februar. Taren hadde vært oppbevart i et «stressende» miljø for å forberede dem på å slippe løs sporer når de kom tilbake i vanlige miljøer. Dette gjorde vi ved å legge dem i et kjøleskap med lite lys. Vi la deretter de forskjellige tareprøvene i glass med saltvann så de kunne slippe løs sporene sine. Så puttet vi sporene i et kjøleskap med rødt lys. Det gjør at sporene ikke utvikler seg og kan stå urørt til de trengs.
De neste dagene brukte jeg mikroskop for å telle hvor mye sporer de forskjellige individene hadde sluppet løs. Jeg sammenliknet hvem som slapp løs mest sporer, og overraskende nok, så slapp de som ble plukket i august ut veldig mye flere sporer enn de plukket i februar. Jeg forventet at de som var ferskest skulle slippe mer sporer. Det betyr kanskje at det er best å plukke tare til formering tidlig på høsten.
Akvaplan-niva stimulerer min nysgjerrighet
Som nevnt er jeg veldig glad i ulike retninger i biologien og vil prøve flere ting. Det er Akvaplan-niva veldig interessert i å hjelpe meg med! Senere i praksisen skal jeg få være med på taksonomilab. Der kan se på dyr de har samlet fra havbunnen og la meg bli kjent med hva som lever der. Det syntes jeg er sykt gøy siden jeg nylig har innsett at taksonomi er noe jeg vil jobbe med etter studier. Taksonomi går ut på å finne ut hvordan ulike levende ting er i slekt med hverandre, som er viktig når det kommer til miljøundersøkelser, og overvåking. Akvaplan-niva har også analyselaber som undersøker stoffene i vannprøver og havbunnsprøver for å forstå miljøet bedre. Det skal jeg også få være med på. Jeg som elsker å lære nye ting gleder meg til det.
Jeg ser frem til å jobbe videre med de på ARKELP prosjektet i praksisen og få vært med på taksonomilab og analyselab.